miércoles, 15 de mayo de 2013

Imperdible




[ir a la versión en castellano ]

Avui m'he despertat inquiet. Amb la desagradable sensació de no ser prou agraït amb aquelles persones que em fan la vida més fàcil. Parlo, concretament, dels inventors, dels inventors anònims per ser més exactes. Que no se m'enfadin Graham Bell, Benjamin Franklin o Thomas Alva Edison. Avui és el torn dels altres, dels sense nom.
Trobo que, de la mateixa manera que a moltes ciutats s'han erigit monuments "Al soldat desconegut", s'haurien d'aixecar monuments "A l'inventor desconegut". Aquelles persones generoses i desinteresades, ments preclares que, des dels temps més remots, han posat els seus coneixements a l'abast de la gent sense reclamar la glòria d'un nom en una enciclopèdia.
Deixaré de banda alguns invents que han suposat un abans i un després en la història de la humanitat, com la roda o el pal de la fregona, i em centraré en aquells petits objectes quotidians sense els quals la vida seria molt menys amable. Qui fou el geni que va inventar el ratllador de formatge? I el "sacatapus" (que alguns puristes volen anomenar "tirabuixons")? Qui fou el savi excels que va descobrir el "mandu de la tele" (imprescindible per a la supervivència de l'espècie)? O la forquilla de quatre punxes? Quina fou la ment preclara que va inventar l'agulla imperdible? (Convindreu amb mi que no hi ha res més frustrant que perdre una agulla "imperdible")
Pel que fa a mi, des d'aquestes línies humils, no em puc estar de retre el més sentit homenatge a aquell home (o dona) que, en els temps moderns que corren, va tenir la sublim idea d'afegir l'aplicació "Postposar cinc minuts" al despertador del mòbil. Quina troballa tan incomparable, amics, quina delícia, quina joia!
Són les set del matí. El telèfon mòbil que ara fa de despertador comença a cantar la seva cruel melodia per recordar-me que toca deixar la dolça escalforeta dels llençols per llevar-me i anar a la feina. I allà, com quan érem petits i li dèiem a la mama "Cinc minuts més, mami, porfa...! allà està la tecla màgica, brillant enmig de la foscor, "Postposar cinc minuts". Quin plaer tan incomparable, sofert lector, mirar la pantalleta del mòbil i pitxar la tecla amb un somriure malèvol i dir "Toma ya!" i girar-te cap a l'altra banda del llit i posar-te novament el llençol tebi sobre l'espatlla, ben agafadet perquè no s'escapi. Els millors cinc minuts de tota la dormida, sens dubte.
Convindreu amb mi que si aquest geni anònim no es mereix que li facin un monument, és que la societat ha perdut els seus valors més elevats.
Bona nit, amics, que demà m'aixeco a les set...


Aquest text s'ha despertat cinc minuts tard a Figueres. La foto que acompanya és la d'un imperdible que vaig perdre. He volgut acompanyar el text de l'escena The dawn of Man de la pel·licula 2001, una odisea en el espacio, dirgida per  Stanley Kubrick (1968). El tema musical de l'escena correspon a Also Sprach Zarathrusta, Op. 30, de Richard Strauss  (1896).

 
Post scriptum: A quin invent, aixecaríeu un monument?

12 comentarios:

  1. AIXECARIA UN MONUMENT A L'INVENTOR D'INTERNET SENS DUBTE, SENSE EL QUAL NO PODRIA ESCRIURE EL QUE ESCRIC, LLEGIR EL QUE HE LLEGIT NI VEURE EL QUE VIST. I EL QUE EM QUEDA PER VEURE!!

    ResponderEliminar
  2. Jo aixecaria un monument a qui va inventar les tirites!

    ResponderEliminar
  3. al que va inventar les galetes d'arròs amb xocolata negra, per l'esmorzar a mig matí!

    ResponderEliminar
  4. L'acudit de l'imperdible perdut és clarament made in Toni!

    (Mercè)

    ResponderEliminar
  5. A qui va inventar els "mojitos" :)
    (Mercè)

    ResponderEliminar
  6. I qui posposava els cinc minuts quan no existien els despertadors?
    Eren els galls? el sol insistint darrera de la finestra? l'olor del cafe reescalfat?
    Fos el que fos, sempre hi ha hagut temps per posposar gairebé tot, sempre hi ha hagut aquests cinc minuts de llibertat.

    ResponderEliminar
  7. A l'inventor/a de l'afaitadora de boles de llana en les peces de roba. Quan el "bolso" (bossa de mà) et rebrega els malucs incita a la llana a llevar-se i justament en aquella zona es crea un cabdell de minúsculs filaments que esgarren l'estètica peça. Cal posar-hi remei, salvar en aquest cas el vestit, i la maquineta d'afaitar és estupenda :)

    Inma Tarragona

    ResponderEliminar
  8. Al que va inventar la xocolata i el ron

    ResponderEliminar
  9. Si es tracta d'homenatjar els petits "gadgets" que ens fan més fàcil el dia a dia... doncs se m'acudeix la cremallera, per exemple. Però, hi ha un que crec que ha estat tota una revolució per les noies: les compreses "pen llençar" primer, després les adherents i, més recentment, les compreses "amb ales", una evolució gens menyspreable (homòloga a l'evolució dels bolquers infantils).
    Si es tracta d'invents més sofisticats, crec que el gran invent és la RENTADORA, sense aquesta la dona no s'hauria pogut incorporar al món laboral tal com ho ha fet. GRÀCIES A l'inventor d'aquesta!!! quan penso en les nostres àvies, sortint, amb fred o calor, a fer la bugada als safeigs públics....uff!

    ResponderEliminar
  10. Monument a l'inventor dels tampons.

    ResponderEliminar